Indian History questions and answers- Section 1

By | November 24, 2016

Q1. The Battle of Plassey was fought in

A. 1757
B. 1782
C. 1748
D. 1764

Answer – A
Q2. The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent

A. Nirvana
B. Sangha
C. Buddha
D. Dhamma

Answer- A
Q3. The treaty of Srirangapatna was signed between Tipu Sultan and

A. Robert Clive
B. Cornwallis
C. Dalhousie
D. Warren Hastings

Answer- B

Q4. The Vijayanagara ruler, Kirshnadev Raya’s work Amuktamalyada, was in

A. Telugu
B. Sanskrit
C. Tamil
D. Kannada

Answer- A
Q5. To conquer and annex Peshawar and Punjab, Mahmud of Ghazni defeated

A. Ghurids
B. Arabs
C. Karkotakas
D. Hindushahis

Answer- D
Q6. The victories of Karikala are well portrayed in

A. Palamoli
B. Aruvanad
C. Pattinappalai
D. Padirrupattu

Answer- C

Q7. The use of spinning wheel (Charkha) became common during the

A. 9th Century AD
B. 10th Century AD
C. 12th Century AD
D. 14th Century AD

Answer- D
Q8. There were widespread risings against the British in the 1820s. Which one of the following did not revolt in the 1820s?

A. Santhals
B. Ahoms
C. Pagal Panthis
D. Ramosi

Answer- A
Q9. The term ‘Yavanapriya’ mentioned in ancient Sanskrit texts denoted

A. ivory
B. pepper
C. a fine variety of Indian muslin
D. damsels sent to the Greek court for dance performance

Answer- B
Q10. The ultimate ownership of land during the post-Gupta period lay with

A. the cultivator
B. the village community
C. the king
D. the joint family

Answer- C

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *