Indian History questions and answers – Section 2

By | November 24, 2016

Q1. The grand temples of Khajuraho were built by the rulers of–

(A) Solanki dynasty of Gujarat
(B) Parmar dynasty of Malwa
(C) Chandelas of Bundelkhand
(D) Chauhan of Ajmer

Answer-C

Q2. The First President of America was–
(A) George Washington
(B) Abraham Lincoln
(C) Wilson
(D) Roosevel

Answer-A

Q3. The Industrial Revolution started from England because–
(A) England was a rich country
(B) The people of England were inventive mind
(C) The Rulers encourage industries
(D) England was geographically well suited as raw material like coal and iron was available in abundance

Answer-D

Q4. Which of the following is the most powerful in U.N.O. ?
(A) General Assembly
(B) Security Council
(C) Secretriat
(D) International Court

Answer-B

Q5. Which one of the following Acts brought about the abolition of the rule of East India Company?
(A) Act of 1793
(B) Act of 1813
(C) Act of 1833
(D) Act of 1858

Answer-D

Q6. The main occupation of early Aryans of Rigvedic Age was–
(A) Craftmanship
(B) Pastoralism
(C) Agriculture
(D) Trade

Answer-B

Q7. Martin Luther protested against the Pope because–
(A) The Pope enjoyed a luxurious life
(B) He encouraged the practice ‘Indulgence’
(C) He had become dictator
(D) He was foreigner to Germany

Answer-B

Q8. In 1215 A.D. John was compelled by the Lords to sign on an Agreement which was called–
(A) Bill of Pitition
(B) Magna Carta
(C) Pitition of Rights
(D) Paris Agreement

Answer-B

Q9. The Cold war means–
(A) The war of words
(B) The war without arms
(C) The war in which the arms are not used but the whole atmosphere of war remains the same between the rival countries
(D) The war with sticks

Answer-C

Q10. Akbar’s religious policy was characterised by–
(A) Tolerance towards all religions
(B) An indifference to religion
(C) An illiberal attitude towards religious communities
(D) Belief in secularism

Answer-A

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *